Ook Denemarken dreigt nu met veto tegen Europese begroting

Na de Britse premier David Cameron dreigt nu ook de Deense eerste minister Helle Thorning-Schmidt de Europese meerjarenbegroting te blokkeren als er voor haar land geen korting in zit. "We hebben altijd gezegd dat we niet voor de kortingen van de andere landen willen betalen", verklaarde ze donderdag in het parlement in Kopenhagen.

Als het meerjarenbudget 2014-2020 van de Europese Unie ter sprake komt, gaan de zenuwen van de Europese leiders stilaan strak gespannen staan. Op 22 en 23 november vindt in Brussel een top over de begroting plaats en willen de 27 lidstaten een compromis bereiken. Vorige week waarschuwde de Franse president François Hollande er al voor dat de top "meerdere nachten" kan duren en zei David Cameron dat hij zijn veto zou gebruiken als het VK niet opnieuw een korting krijgt.

De Deense premier volgt nu het voorbeeld van Cameron. "We zullen onze korting krijgen. Als dat niet zo is, zullen we ons veto moeten stellen. Zo eenvoudig is het", zei Helle Thorning-Schmidt donderdag. De regering in Kopenhagen zou de korting nodig hebben om een belastinghervorming door te voeren waarover ze een akkoord gesloten heeft met twee oppositiepartijen. In Cyprus, dat als Europees voorzitter de onderhandelingen over het budget leidt, werd "akte" genomen van de verklaring.

Ondertussen heeft Cameron in Londen Herman Van Rompuy ontvangen, de voorzitter van de Europese Raad. Cameron zei nogmaals dat Europa zijn uitgaven "onder controle" moet brengen nu de lidstaten geen budgettaire ademruimte meer hebben. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou er al mee gedreigd hebben de top eind november af te laten gelasten als Cameron met zijn veto blijft dreigen. (GEJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud