Ook onder de sterren kunnen oudjes voor verrassingen zorgen

De Europese ruimtetelescoop Herschel heeft een verrassende ontdekking gedaan, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA meegedeeld. Het blijkt dat als daarvoor versleten geldende sterren alsnog vadertje of moedertje kunnen spelen.

Astronomen "wogen" met de Herschel via een nieuwe techniek accuraat de schijf van stof rondom ster TW Hydrae die zich in het sterrenbeeld Waterslang op 176 lichtjaar van ons bevindt. Het hemellichaam is ruwweg 10 miljoen jaar oud. Dat is relatief jong, maar volgens de gangbare theorie dan weer te oud om nog planeten te doen ontstaan.

De Herschel stelde nu vast dat de protoplanetaire schijf rondom TW Hydrae - anders gezegd de schijf van stof die alle ruwe ingrediƫnten voor het ontstaan van planeten omvat - nog voldoende massa heeft om vijftig planeten van het kaliber Jupiter voort te brengen. Dat is enkele miljoenen jaren later dan de meeste sterren al kinderen in de vorm van planeten hebben voortgebracht, zegt ESA.

De nieuwe techniek bestond erin "zware" moleculaire waterstof te meten, als nauw verwant met koude moleculaire waterstof die het hoofdbestanddeel vormt van protoplanetaire schijven rond sterren. In ons zonnestelsel is de verhouding tussen beide soorten moleculaire waterstof wel bekend, zodat het dus mogelijk was de massa rond TW Hydrae tien keer accurater te "wegen" dan ooit tevoren. (JDH)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud