Oost-Timorezen trekken zaterdag naar stembus voor nieuwe president

De bevolking van de Zuidoost-Aziatische eilandstaat Oost-Timor trekt zaterdag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Die stemming wordt pas voor de tweede keer georganiseerd in de relatief korte geschiedenis van het land als onafhankelijke staat. De presidentsverkiezingen moeten aantonen of de bevrijdingsbeweging Fretilin weer terrein wint ten opzichte van de andere onafhankelijkheidsbeweging CNRT, waartoe de huidige president en premier behoren. In juni volgen parlementsverkiezingen.

Huidig president Jose Ramos-Horta, vicevoorzitter van de Nationale Raad voor Timorees Verzet (CNRT) moest het in de campagne opnemen tegen Francisco Guterres (Fretilin) en voormalig legercommandant Taur Matan Ruak, de kandidaat die de voorkeur wegdraagt van de huidige premier Xanana Gusmao (CNRT).

Zaterdag trekken zo'n 600.000 stemgerechtigden naar de stembus. Analisten verwachten niet dat de verkiezingsstrijd beslecht zal zijn in een stemronde. Een tweede ronde volgt wellicht in april.

Ramos-Horta, in 1996 laureaat voor de Nobelprijs voor de Vrede, werd in 2007 verkozen tot president. Hij wil zijn ambtstermijn als president nu graag verlengen met vijf jaar. Hij won destijds de verkiezingen dankzij de steun van Xanana Gusmao. Beiden wisselden toen van functie: toenmalig president Gusmao werd premier, premier Ramos-Horta werd president.

Oost-Timor is een voormalige Portugese kolonie. Na het afwerpen van het koloniale juk werd het land jarenlang bloedig overheersd door Indonesiƫ. In 1999 stemden de Oost-Timorezen in een referendum voor onafhankelijkheid van Indonesiƫ, wat in 2002 werkelijkheid werd. Na de eerste parlementsverkiezingen in 2002 kwam de macht te liggen bij de linkse Fretelinbeweging, of het Revolutionaire Front voor een Onafhankelijk Oost-Timor, dat voorgegaan was in de strijd voor onafhankelijkheid.

Het bleef sinds de onafhankelijkheid wel altijd behoorlijk onrustig in het land. Premier Gusmao en president Ramos-Horta overleefden een dubbele aanslag tegen hen gericht in 2008. Er zijn nog steeds duizenden VN-blauwhelmen aanwezig in het land. (VEK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud