Opiumproductie in Afghanistan stijgt weer

Nadat een plantenziekte de Afghaanse productie van ruwe opium in 2010 bijna had gehalveerd, is de papaverteelt dit jaar weer drastisch gestegen. De gestegen prijs drijft meer boeren naar dat soort landbouw. De productie zal volgens het VN-Bureau voor Criminaliteit en Drugs (UNODC) naar ongeveer 5.800 ton stijgen. Dat is bijna zestig procent meer dan vorig jaar, maar minder dan de 6.900 ton uit 2009. Afghanistan is wereldwijd de grootste leverancier van ruwe opium.

De geringe papaveroogst van 2010 leidde volgens UNODC de voorbije maanden tot een duidelijke prijsstijging van opium, de grondstof voor heroïne. Eén kilogram gedroogde opiumbrij wordt tegen de oogsttijd voor ongeveer 241 dollar (178 euro) verhandeld. Vorig jaar schommelde de prijs nog rond de 169 dollar, en in 2009 slechts rond de 64 dollar.

De hoge opiumprijs heeft er naast de tegelijkertijd lage tarweprijzen toe bijgedragen dat veel Afghaanse boeren weer met de teelt van papavers zijn begonnen, luidt de klacht van UNODC. De bebouwde oppervlakte steeg sinds 2010 met zeven procent tot 131.000 hectare. Minstens 191.500 Afghaanse gezinnen zijn bij de opiumteelt betrokken - zowat vijf tot zes procent van de totale bevolking. Zowat 95 procent van de ruwe opium wordt in de bastions van de taliban in het zuiden van het land geproduceerd. Geteeld wordt er echter in 17 van de 34 provincies, luidt het in het jaarrapport van UNODC.

(LRT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud