Opmars van rebellen in Congo

Het rebellenleger van Laurent Nkunda heeft maandag laten weten dat het de controle over een dorp in de regio Rwindi heeft overgenomen. Monuc, de VN-vredesmissie in Congo, bevestigde het bericht. "Onze troepen controleren de hele zone in en rond Rwindi", zei Bertrand Bisimwa, de woordvoerder van de rebellen.

Rwindi is zondag de hele dag lang het theater geweest van gewelddadige gevechten tussen het Congolese leger en de rebellen van het Congrès National pour la Défense du Peuple (CNDP). "De soldaten van het Congolese leger (FARDC) hebben zich teruggetrokken tot net buiten Rwindi", zei Monuc-woordvoerder Jean-Paul Dietrich.

De rebellen zouden ook soldaten van het Congolese leger omsingeld hebben nabij Vitshumbi, een vijftiental kilometer ten noordoosten van Rwindi. De VN-vredesmacht kan die informatie echter niet bevestigen. De rebellen dreigen ermee Vitshumbi aan te vallen om zo een staakt-het-vuren op te leggen. Laurent Nkunda heeft al laten weten bereid te zijn over een staakt-het-vuren te onderhandelen. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud