Oppositie grijpt de macht in Madagaskar

De Malagassische oppositie heeft naar eigen zeggen de macht gegrepen in Madagaskar en heeft nieuwe verkiezingen beloofd. Dat bevestigde de beweging aan de pers. De kantoren van de Malagassische president Marc Ravalomanana in de hoofdstad Antananarivo werden ingenomen.

De "premier" van de zelfbenoemde overgangsregering van de oppositie, Roindefo Zafitsimivalo Monja, verklaarde dat "de president van de republiek (Marc Ravalomanana), de Kamer, de senaat en de regering beroofd zijn van hun functies". Dat verklaarde Monja in de verlaten kantoren van de president.

Monja zei eveneens dat hij het "engagement" genomen heeft om "binnen de 24 maanden" zowel "presidents- als parlementsverkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen te organiseren".

De "premier" zei dat de alternatieve regering onder leiding van Rajoelina voortaan de grondwettelijke bevoegdheden uitoefent van de president en onmiddellijk zijn functies uitoefent.

Madagaskar is al enkele weken in de ban van de machtsstrijd tussen president Ravalomanana en oppositieleider Rajoelina. De sinds weken durende verbitterde machtsstrijd heeft tot nog toe het leven gekost aan meer dan 140 mensen, ook honderden anderen raakten gewond. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud