Opvolger Nicolas Sarkozy als UMP-leider eind november bekend

De militanten van de Union pour un Mouvement Populaire (UMP) kiezen op 18 en 25 november de opvolger van Nicolas Sarkozy als partijleider. Dat melden de Franse media donderdag. De post van UMP-leider, die de voormalige staatsleider van 2004 tot zijn verkiezing als president in 2007 bekleedde, werd tijdens het presidentschap van Sarkozy niet opengesteld.

Sinds Sarkozy in mei 2007 naar het Elysée verhuisde, kwam de leiding van de UMP in handen van de secretaris-generaal Patrick Devedjian, vervolgens Xavier Bertrand en eind 2010 ten slotte Jean-François Copé. Sinds de nederlaag van rechts op 6 mei is de functie bijgevolg vacant.

De strijd tussen François Fillon en Copé in intussen begonnen; Alain Juppé en enkele anderen twijfelen nog over hun kandidatuur. Het gaat onder meer om de voormalige minister van Landbouw, Bruno Le Maire, en Xavier Bertrand, die op het einde van de zomer zijn beslissing bekendmaakt. Ook een ex-woordvoerster van Sarkozy, Nathalie Kosciusko-Morizet, denkt aan deelname.

De -volgens de partij 260.000 betalende- leden kiezen hun voorzitter voor een periode van drie jaar.

De eerste ronde vindt plaats op zondag 18 november. Indien nodig, volgt een tweede ronde op 25 november. De kandidaturen mogen tot 18 september worden ingediend; de officiële campagne start op 5 oktober en eindigt op 17 november. (FEJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud