Oranje-blauw op weg naar akkoord over justitie

Formateur Yves Leterme en de vier oranje-blauwe delegatieleiders hebben maandagnamiddag een principeakkoord afgesloten over een aantal knelpunten die een akkoord in de weg stonden over het luik justitie uit het toekomstige regeerakkoord. Dat heeft Belga uit verschillende bronnen vernomen. De plenaire vergadering moet dat akkoord nu nog goedkeuren en de modaliteiten vastleggen.

Vorige vrijdag gingen de regeringsonderhandelaars zonder akkoord over justitie uit elkaar. Er bestond naar verluidt eensgezindheid over 90 procent van de tekst, maar een rist knelpunten stond een akkoord in de weg. Het ging dan vooral over een aanpassing van de wet-Lejeune en een aantal aspecten uit het jeugdsanctierecht (de uithandengeving van delinquente jongeren vanaf 14 of 16 jaar).

Tijdens een overleg werkten formateur Leterme en de vier delegatieleiders Jo Vandeurzen (CD&V), Bart Somers (Open Vld), Didier Reynders (MR) en Joëlle Milquet (cdH) een oplossing uit voor die knelpunten. Momenteel buigt de plenaire vergadering zich hier nu over.

Wat de wet-Lejeune betreft - die veroordeelden de kans biedt om al na één derde van hun straf vrij te komen - krijgt de bodemrechter de mogelijkheid om een minimumstraf vast te leggen.

Daarnaast worden minderjarige delinquenten strenger aangepakt. Minderjarigen tussen 14 en 16 blijven onder de bevoegdheid van de jeugdrechter vallen. De rechter kan de zwaarste gevallen voortaan echter tot hun 23 jaar laten opsluiten in een jeugdgevangenis. (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud