Oranje-blauwe onderhandelingen hervatten, Leterme wellicht formateur

Koninklijk verkenner Herman Van Rompuy is erin geslaagd om de oranje-blauwe onderhandelingen opnieuw op gang te trekken. Die worden hervat onder leiding van een formateur. Dat blijkt uit een mededeling die het paleis zaterdag verstuurde na afloop van de audiëntie van Herman Van Rompuy in Ciergnon. Alles wijst erop dat Yves Leterme opnieuw het veld wordt ingestuurd.

Van Rompuy bracht zaterdagnamiddag voor de laatste keer verslag uit bij de koning over zijn opdracht om de gestrande oranje-blauwe formatiegesprekken opnieuw vlot te trekken. Aangezien de onderhandelingen weer worden opgestart - en volgens een bron kan dat snel gaan - is de verkenner in zijn opdracht geslaagd. De Kamervoorzitter vroeg de vorst van zijn opdracht te worden ontlast en die willigde het verzoek in.

Van Rompuy deed er exact een maand over om de politieke situatie te deblokkeren en de oranje-blauwe partners opnieuw rond de tafel te krijgen. Ook al is er naar verluidt nog over niets een akkoord bereikt, de verkenner kreeg zowat van iedereen lof toegezwaaid voor de manier waarop hij de zaken aanpakte.

Dat de onderhandelingen hervat worden, moet volgens een Vlaamse bron vooral gezien worden als een keuze voor oranje-blauw. "Oranje-blauw is moeilijk, maar de alternatieven zijn nog veel moeilijker", klonk het zaterdag. Daarom beslisten de protagonisten om nu een versnelling hoger te schakelen en meteen de onderhandelingen her op te starten onder leiding van een formateur. Iedereen gaat ervan uit dat die formateur Yves Leterme zal zijn.

(VHL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud