OS 2008: Nieuwe video vermoedelijke Oeigoerse terroristen bedreigt OS

Met een nieuwe videofilm op het internet waarschuwt een vermoedelijk Oeigoerse terreurgroep voor aanslagen tijdens de Olympische Spelen. Kort voor de openingsplechtigheid vrijdag in Peking roept de zo goed als onbekende Turkestaanse Islamitische Partij (TIP) alle moslims op niet aan de Spelen deel te nemen. Dat deelt de SITE Intelligence Group mee, die terroristische publicaties op internet volgt.

De zes minuten durende video is gebaseerd op beelden met het olympische logo en een explosie uit een andere film van eind juli, die door experten en ook de Chinese politie in elk geval als dubieus wordt beschouwd.

Met een kalasjnikov in de hand roept een terroristenleider met een zwarte sjaal voor het gelaat in het Oeigoers de moslims op "een kant te kiezen". Ze worden ervoor gewaarschuwd in verband met de Spelen geen plaats te nemen in een bus of vliegtuig, of zich op te houden op een plaats waar Chinezen zijn. Hij klaagt de Chinese onderdrukking van de acht miljoen Oeigoeren in het noordwesten van China aan.

Bij een bloedig incident maandag in de stad Kashgar in Xinjiang werden zestien grensbewakers gedood. De politie sprak van een terroristische aanslag. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud