Advertentie

Overgave van 245 Maï-Maï-strijders in Lumumbashi

Een 250-tal Maï-Maï-strijders van de groep Kata Katanga hebben gisteren hun toevlucht gezocht in de gebouwen van de Verenigde Naties in Lumubashi, de hoofdstad van de provincie Katanga in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo. Dat heeft de VN-missie in Congo, Monusco, bekendgemaakt. Bij de aanval op de stad zouden ongeveer 35 doden gevallen zijn. "Monusco is verheugd over de vreedzame overgave van 245 Maï-Maï-strijders van Kata Katanga, die hun toevlucht gezocht hebben in het Monusco-kamp", luidt het in een mededeling.

De rebellen moeten op korte termijn overgedragen worden aan de regering, in het kader van de onderhandelingen onder leiding van Monusco tussen de gouverneur van Katanga, Moïse Katumbi, de militaire en provinciale autoriteiten, en de Maï-Maï, luidt het nog. Volgens Monusco raakten 54 rebellen gewond, onder wie 15 zwaargewond. Ze werden overgebracht naar het stedelijk ziekenhuis. Aan de kant van de VN raakte niemand gewond. Volgens de ngo's zouden 35 mensen het leven verloren hebben bij de aanval op de stad.

De Maï-Maï-strijders boden zich zaterdagmiddag aan het Monusco-kamp aan nadat ze door de regeringstroepen bij een verrassingsaanval tegen overheidsgebouwen in Lumumbashi teruggedreven werden. Eerder op de dag waren de rebellen de stad binnengedrongen. Volgens de Monusco was het afgelopen nacht rustig in de stad. (KAV)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud