Overstromingen Pakistan: "nooit eerder meegemaakt"

"De noden van de bevolking zijn veel groter dan hetgeen dat momenteel op het terrein aanwezig is qua hulpverlening", getuigt missiehoofd Benoit De Gryse van Artsen Zonder Grenzen woensdagochtend vanuit het door overstromingen geteisterde Pakistan. Vooral in het zuiden komt de hulpverlening traag op gang.

"Er zijn momenteel in Pakistan naar schatting tien tot veertien miljoen mensen die dringend nood hebben aan drinkwater. Gigantische cijfers. Dat heb ik nooit eerder meegemaakt", vertelt De Gryse.

Naast de enorme humanitaire noden doen ook de omvang van de vernietigde landbouwgebieden en de schade aan de infrastructuur De Gryse besluiten dat de ramp gigantische proporties heeft aangenomen. Vergelijkingen met de tsunami en de aardbeving in Haïti vindt hij echter "een beetje macaber". "Daar vielen honderdduizenden doden, hier tot dusver ongeveer 1.500", stelt hij.

De Gryse verzorgt de coördinatie vanuit Islamabad. Twee weken na het begin van de rampspoed is het water in de noordelijke provincies wat aan het zakken en komen de hulpverlening en de opkuis op gang. De hulpbehoevenden bereiken blijkt echter problematisch. "De mensen slapen liever niet in scholen. Het is een heel traditionele gemeenschap en ze willen zo snel mogelijk naar huis."

Sinds enkele dagen treft een "tweede golf" overstromingen ook de meer zuidelijke provincies Punjab en Sindh en daar is de hulpverlening helemaal nog niet op toerental. AZG is volop bezig de situatie in kaart te brengen. De organisatie stuurde alvast verkennende ploegen naar de twee provincies en bereidt inmiddels ook een aantal projecten voor. (RBR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud