OVSE trekt missie terug uit Georgië op 1 januari

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft maandag beslist haar missie uit Georgië terug te trekken op 1 januari. Die beslissing kwam er na de tegenstand van Rusland op de verlenging van het mandaat dat op 31 december afloopt, zo kondigde de Finse voorzitter van de OVSE maandag aan in Wenen.

"Vanaf 1 januari beginnen we met de terugtrekking van onze missie", kondigde Antti Turnen, de Finse ambassadeur van de organisatie die de vergadering van de permanente raad van de OVSE voorzit, aan.

Het voorstel voor een verlenging van drie maanden van de missie van waarnemers van de organisatie, die 56 lidstaten telt, "werd geweigerd door een land", voegde hij eraan toe. Daarmee bedoelde hij Rusland.

Struikelblok voor het akkoord was, volgens hem, de erkenning van Zuid-Ossetië als onafhankelijke regio, iets wat door Moskou wordt geëist.

Na de oorlog in Georgië in augustus lieten de Russische troepen die gestationeerd zijn in Zuid-Ossetië en Abchazië, geen waarnemers toe in die regio's. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud