OVSE wist van Georgisch offensief

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, heeft vrijdag een onderzoek geëist om uit te vlooien waarom de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) niets heeft ondernomen, hoewel haar waarnemers ter plaatse hadden gewaarschuwd dat een Georgisch offensief tegen de regio Zuid-Ossetië op stapel stond. Lavrov deed zijn uitspraak vrijdag op de vergadering in Helsinki van de OVSE.

Volgens de Russische minister waarschuwden de in Zuid-Ossetië werkzame OVSE-waarnemers hun hiërarchie voor een Georgische aanval, maar werd die informatie niet doorgegeven aan alle lidstaten van de organisatie.

In augustus luidde het een tijdje dat Rusland de vijandelijkheden in Georgië had gestart, maar die these is inmiddels volkomen ontkracht, onder anderen door de Georgiërs zelf. Zo verklaarde de voormalige Georgische ambassadeur in Moskou vorige week dat de plannen voor gewelddadig ingrijpen tegen Zuid-Ossetië en Abchazië al enkele maanden oud waren, en dat Tbilisi daarvoor het groene licht van Washington kreeg. Enkele dagen later gaf president Micheil Saakasjvili nog toe dat "wij begonnen zijn", al was dat met preventieve bedoelingen, namelijk een "geplande Russische invasie verhinderen".

(SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud