Oxfam waarschuwt voor grote hongersnood in Afrika

Miljoenen mensen in Oost-Afrika worden acuut bedreigd door hongersnood. Hulporganisatie Oxfam trekt daarom aan de alarmbel. Aan de basis van de acute hongersnood liggen de stijgende voedselprijzen en de aanhoudende droogte, maar ook de wijdverspreide armoede, zegt de organisatie. In sommige gebieden worden daarenboven ook nog conflicten uitgevochten.

Er moeten onmiddellijk maatregelen getroffen worden tegen de hongersnood in grote gebieden van Somalië, in het noorden van Ethiopië en in Kenia. "Er is zich een ramp aan het ontwikkelen, maar we hebben momenteel niet de middelen om ze te bestrijden", zegt Rob McNeil, een Oxfam-expert die net terug is van een reis in de getroffen gebieden. Het vee sterft en mensen eten resterend veevoeder uit noodzaak, luidt het.

"De prijzen van gewone voedingsmiddelen zijn in sommige streken met 500 procent gestegen", zegt McNeil. "Mensen die sowieso al getroffen worden door de droogte, komen daardoor in de grootste armoede terecht."

In Somalië steeg de prijs van rijst met 350 procent. In grote delen van Ethiopië verdubbelde de prijs van graan. Donorlanden reageren tot dusver onvoldoende op hulpvragen van de VN, vindt Oxfam-directrice Barbara Stocking. "En we moeten nu actie ondernemen als we mensenlevens willen redden." (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud