P.C. Hooftprijs voor Abram de Swaan

De P.C. Hooftprijs 2008 is vrijdag toegekend aan de Nederlandse schrijver en socioloog Abram de Swaan. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde vrijdag laten weten.

De literaire oeuvreprijs wordt traditiegetrouw uitgereikt op 22 mei 2008, een dag na de sterfdag van dichter P.C. Hooft (1581-1647). Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Abram de Swaan (1942) debuteerde in 1968 met het boek "Amerika in termijnen: Een ademloos verslag uit de USA". Daarna volgden onder meer "Zorg en de staat" (1989) en "Woorden van de wereld: Het mondiale talenstelsel" (2002). Dit jaar verscheen een bundel opstellen over massaal geweld, "Bakens in niemandsland".

"Abram de Swaan heeft een indrukwekkend oeuvre op zijn naam staan. En dat oeuvre heeft bijzondere literaire kwaliteiten", zo blijkt uit het juryrapport. "Een van De Swaans grote kwaliteiten is zijn onstilbare nieuwsgierigheid, die uiteindelijk de begrenzingen van zijn vakgebied verre te buiten gaat. Het werk van De Swaan heeft niet alleen de sociologie verrijkt, maar ook de Nederlandse essayistiek." (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud