Palestijnse fracties zullen elkaar niet meer bekampen

De verschillende Palestijnse fracties zullen elkaar niet meer bekampen. Dat werd zaterdag overeengekomen tijdens verzoeningsgesprekken in de Egyptische hoofdstad Caïro. De onderhandelaars van onder meer Fatah en Hamas kwamen overeen geweld te verbieden om interne conflicten op te lossen, zo meldde een Palestijnse onderhandelaar.

Sinds begin deze week voeren Hamas en Fatah in de Egyptische hoofdstad onderhandelingen, onder druk van onder meer de Arabische landen, om een regering van nationale eenheid te vormen.

Het akkoord van zaterdag werd in een van de werkgroepen gesloten. Over het hoofdpunt, de eenheidsregering, is er echter verre van een oplossing bereikt. Bronnen bij de onderhandelingen melden dat er nog verschillende obstakels zijn. Zo wijst de islamistische Hamas de eis van Fatah af om de staat Israël formeel te erkennen.

Fatah zwaait momenteel de plak op de Westelijke Jordaanoever, Hamas is heer en meester in de Gazastrook. Volgens een peiling in de afgelopen week zou Fatah-leider Mahmoed Abbas bij presidentsverkiezingen het nipt moeten afleggen tegen Hamas-voorman Ismail Haniya. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud