Advertentie

Palestijnse president aanvaardt ontslag kersverse premier

De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft het ontslag van zijn nieuwe eerste minister Rami Hamdallah aanvaard. De man werd amper drie weken geleden benoemd. Dat meldt een hooggeplaatste Palestijnse functionaris. Hamdallah weigerde namelijk samen te werken met twee vicepremiers, luidt het.

Hamdallah, een universitair die op 2 juni benoemd werd, liet eerder zijn frustratie merken over het feit dat hij zijn macht zou moeten delen met twee door Abbas gekozen vicepremiers, de volksvertegenwoordiger Ziad Abou Amr en Mohammad Moustapha, voorzitter van het investeringsfonds van Palestina en economisch raadgever van Abbas.

Hamdallah, die tot ieders verrassing donderdag zijn ontslag indiende en het vrijdag weer introk, eiste "duidelijke en gedefinieerde bevoegdheden voor hem als regeringsleider en voor zijn vicepremiers, conform de wet, om conflicten en inbreuken op de privileges te vermijden".

"President Abbas verwierp de voorwaarden die de eerste minister stelde om te blijven", aldus de functionaris.

Twee lange vergaderingen vrijdag en zaterdag tussen Abbas en Hamdallah om het geschil op het lossen, konden niet tot een akkoord leiden. Hamdallah zal de regering van de Palestijnse Autoriteit blijven leiden tot Abbas een nieuwe premier aanduidt.

De episode toont volgens analisten en politici hoe diep de crisis van de Palestijnse Autoriteit is.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud