Parket van Zweden weigert naar Londen te gaan in zaak tegen Julian Assange

De Zweedse magistraten weigeren naar Londen af te reizen om er Julian Assange te ondervragen in het kader van het gerechtelijk onderzoek dat tegen hem loopt rond verkrachting en seksueel geweld. Dat heeft een woordvoerster van het parket gezegd over de suggestie van de advocaat van de Australiër.

"Er is niets nieuws. We wachten nog steeds op mijnheer Assange", zei woordvoerster Helena Ekstrand. De Spaanse advocaat Baltasar Garzon zei aan de Australische krant Sydney Herald dat de verdediging een verhoor in Londen voorgesteld had, "een heel goede optie" volgens hem.

Het Zweedse gerecht blijft er echter bij dat Assange zijn versie van de feiten in Zweden moet geven. Twee vrouwen beschuldigen de oprichter van WikiLeaks van verkrachting en seksueel geweld in 2010 in de omgeving van Stockholm. Tegen de Australiër loopt een een internationaal arrestatiebevel. Het Zweedse gerecht heeft op het internet een document geplaatst met als titel "Waarom kan het parket Assange niet in Groot-Brittannië verhoren? "

Assange vreest dat Zweden hem aan de Verenigde Staten zal uitleveren en dat hij daar wegens spionage vervolgd zal worden na de publicatie van 250.000 diplomatieke berichten op WikiLeaks. (CARL COURT)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud