Parlementsverkiezingen in Montenegro

In Montenegro trekken zo'n half miljoen mensen naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. De regering heeft de stembusgang met anderhalf jaar vervroegd omdat ze een volledige legislatuur wil spenderen aan het uitwerken van een officiële kandidatuur voor de Europese Unie. Alle peilingen gaan uit van een afgetekende overwinning van de regeringspartijen en een verlies voor de oppositie.

De oppositie vermoedt dat de regering zich met het oog op de wereldwijde economische crisis tijdig wilde indekken, vooraleer ook Montenegro er door wordt getroffen. Ze had regeringsleider Milo Djukanovic ervan beschuldigd aan de top van een "criminele vereniging" van enkele families te staan, die het land als een "privé-staat" regeren en uitbuiten. De oppositie verliest zich steeds meer in "gewaagde beschuldigingen", omdat ze machteloos staat, repliceerde Djukanovic.

Het bijna drie jaar onafhankelijke staatje aan de Adriatische kust is de laatste maanden in economische moeilijkheden geraakt. De drie jaar geleden door een Russische oligarch gekochte aluminiumabriek KAP is met 350 miljoen euro schulden failliet gegaan. Deze week hadden duizenden arbeiders voor de regeringszetel betoogd voor het behoud van hun arbeidsplaatsen en de uitbetaling van hun achterstallige lonen. Ook de banksector, waarin de broer van Djukanovic, Aco, een sleutelrol speelt, is aan het wankelen gebracht.

De onder de naam van Milo Djukanovic aantredende lijst met alle regeringspartijen houdt zelfs rekening met de absolute meerderheid in het 81 zetels tellende parlement. Ongeveer 200 kieswaarnemers houden een oogje in het zeil. De stembureaus zijn van 08.00 tot 21.00 uur geopend. De eerste resultaten worden kort voor middernacht verwacht.

(DRM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud