Paus Benedictus XVI creëert zes nieuwe kardinalen

Paus Benedictus XVI heeft zaterdag tijdens een "mini-consistorie" plechtig zes nieuwe kardinalen gecreëerd van wie er - voor het eerst - niemand uit Europa afkomstig is. De kerkleider wil daarmee de universaliteit van zijn rooms-katholieke Kerk benadrukken.

Het is al het vijfde consistorie sinds de Duitser de leiding van de kerk van Rome overnam van zijn overleden voorganger Johannes-Paulus II.

De daarbij zes nieuw gecreëerde kardinalen zijn afkomstig uit de VS, Libanon, India, Nigeria, Colombia en de Filipijnen.

Het kardinaalscollege telt nu aldus 211 leden, van wie 120 kiesgerechtigd zijn omdat zij de leeftijd van 80 jaar niet hebben bereikt.

Op 18 februari had Benedictus XVI ook al eens 22 nieuwe kardinalen gecreëerd en daarbij een sterk accent op Europa en de Romeinse Curie gelegd.

Volgens RKNieuws.net was dit vorige consistorie door de Curie ingefluisterd en was dat van zaterdag een "persoonlijk initiatief".

De Kerk is de Kerk van alle volkeren en alle talen, zei volgens de website de paus kort voor hij het mini-consistorie - het kleinste in de afgelopen 34 jaar - aankondigde. De Kerk is een Kerk van Pinksteren en geen Kerk van het continent. Zij is een universele Kerk, voegde Benedictus XVI eraan toe.

Sinds 1924 is er nooit een consistorie geweest zonder de kardinaalscreatie van een Italiaan, weet RKNieuws.net ook. Maar er is nog werk aan de internationalisering van het komend conclaaf, want met 28 stemmen hebben de Italiaanse kardinalen nog een dikke vinger in de pap. (VINCENZO PINTO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud