Advertentie

Paus Benedictus XVIvraagt bloedvergieten in Syrië te stoppen

Paus Benedictus XVI heeft dinsdag de strijdende partijen in Syrië opgeroepen het bloedvergieten te stoppen en een politieke oplossing van het conflict te zoeken. Hij veroordeelde ook de wreedheden in Nigeria en Kenia en riep China op respect te hebben voor religieuze vrijheid. Na zijn toespraak drukte hij zijn kerstwensen uit in een zestigtal talen vanop de loggia van de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad.

"Ik roep op het bloedvergieten te stoppen, zodat hulpverlening aan ontheemde personen en vluchtelingen op gang kan komen, en dat via dialoog een politieke oplossing van het conflict gezocht wordt", aldus de 85-jarige paus voor de verzamelde menigte op het Sint-Pietersplein onder een bewolkte hemel.

De paus riep ook op tot verzoening tussen de Israëli's en de Palestijnen, zoals hij tijdens de misviering op kerstavond al deed. Daarnaast maande hij de burgers van Noord-Afrikaanse landen zoals Egypte aan om samenlevingen "op basis van rechtvaardigheid en respect voor de vrijheid en waardigheid van iedereen" op te bouwen.

Daarnaast riep hij op tot vrede in Mali, Nigeria, de Democratische Republiek Congo en Kenia. Hij vroeg Jezus om Latijns-Amerikaanse regeringen bij te staan voor ontwikkeling en de aanpak van misdaad. De nieuwe leiding in China vroeg hij dan weer de bijdrage van religies naar waarde te schatten, zodat ze kunnen helpen een solidaire maatschappij op te bouwen.

Nadat het Vaticaan de regering van Taiwan had erkend, een eiland dat de Chinese Communistische Partij als een separatistische provincie beschouwt, braken Peking en de Heilige Stoel in 1951 alle banden. (VINCENZO PINTO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud