Advertentie

Paus mengt zich in Italiaanse vluchtelingendiscussie

Paus Benedictus heeft zondagochtend bij zijn bezoek aan het graf van de populairste heilige van Italië, Padre Pio, in San Giovanni Rotondo gezegd dat de opvang van vluchtelingen een "plicht" is. "De enorme aantallen mensen die naar een ander land vluchten wegens oorlog, vervolging en natuurrampen, zorgen voor veel problemen, maar het is een plicht hen op te vangen", aldus de paus.

Met die uitspraak mengt de paus zich persoonlijk in de heftige discussie die momenteel in Italië woedt over het nieuwe vluchtelingenbeleid van de regering-Berlusconi. Die vindt dat Italië het volste recht heeft illegale vluchtelingen terug te sturen, naar bijvoorbeeld Libië, voordat ze voet op Italiaanse bodem hebben gezet. Diverse mensenrechtenorganisaties, de katholieke Kerk en ook het Vaticaan keuren het nieuwe beleid af.

Ieder jaar wagen tienduizenden Afrikaanse vluchtelingen de tocht over de Middellandse Zee om Europa te bereiken. Italië patrouilleert sinds kort met marineschepen om de boten met illegalen te onderscheppen, voordat zij aan land kunnen gaan.

(SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud