Persvrijheid slechtst gerespecteerd in Eritrea in 2007 (RZG)

Eritrea is het land waar de persvrijheid in 2007 het openlijkst met de voeten getreden wordt. Dat heeft Reporters Zonder Grenzen (RZG), een internationale niet-gouvernementele organisatie die opkomt voor de persvrijheid in de wereld, dinsdag gemeld.

IJsland, Noorwegen en Estland zijn de landen waar de persvrijheid het best gerespecteerd wordt, zo blijkt uit de ranglijst voor 2007, die de persvrijheid meet in 169 landen. Dit jaar neemt Eritrea de laatste plaats van het klassement over van Noord-Korea.

Buiten Europa (de eerste veertien landen in het klassement zijn Europese landen) blijft geen enkele regio gespaard van censuur of geweld tegenover mensen uit de mediasector. In Maleisië (124ste plaats), maar ook in Thailand (135), Vietnam (162) en Egypte (146) zijn vooral bloggers opgepakt en websites van het internet gehaald of ontoegankelijk gemaakt.

Reporters Zonder Grenzen is vooral ongerust over de situatie in Myanmar (164ste plaats), waar de "zware aanpak van manifestaties door de militaire junta niet veel goeds voorspelt".

De organisatie betreurt ook dat China (163) "onderaan het klassement blijft bengelen" en de "door de overheid zo vaak beloofde hervormingen en vrijlatingen van journalisten" niet meer dan een illusie blijken. (HOA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud