Piloot van verongelukt toestel van Phuket was gewaarschuwd

Het vliegtuigongeval in Thailand is mogelijk gebeurd door een fout van de piloot. De Indonesische piloot van de lagekostenmaatschappij One-Two-Go werd onmiddellijk voor de landing gewaarschuwd dat hevige windvlagen over de landingsbaan raasden.

Dat blijkt uit de gesprekken met de luchtverkeerstoren, zei de directeur van de luchtverkeersdienst, Chaisak Ungsuwan, op de Thaise televisie. In totaal kwamen er 89 van de 130 mensen aan boord om het leven. Volgens de Thaise luchtvaartautoriteiten besliste de piloot ondanks de hevige moessonregen aanvankelijk om het toestel aan de grond te zetten, vooraleer hij in de allerlaatste minuut tevergeefs nog een doorstart probeerde. "Zijn laatste woord was: landing", zei Chaisak. Nu zal de zwarte doos onderzocht worden.

Overlevenden hadden de piloot bekritiseerd omdat hij niet was uitgeweken naar een andere luchthaven. De luchtvaartmaatschappij One-Two-Go verdedigde de 56-jarige Indonesiƫr die bij het ongeval om het leven kwam. "De piloot was een van onze besten, zeer ervaren, geduldig en vastberaden", zei directeur Kajit Hapananont in de Bangkok Post. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud