Plasmawolk tengevolge van uitbarsting op de Zon bereikt ons zaterdag

De plasmawolk tengevolge van een zware uitbarsting op onze Zon bereikt ons morgen, zo heeft het gespecialiseerde instituut SIDC op het plateau van Ukkel vrijdag gemeld.

Zonnevlek AR1520 leverde om 18.53 uur Belgische tijd een langdurige zonnevlam van de klasse X1.4 op. Die zonnevlek is direct naar de Aarde gericht.

X-zonnevlammen zijn de krachtigste.

Er is dan ook van op 150 miljoen kilometer afstand een plasmawolk (CME in het jargon) in onze richting vertrokken. Zij behaalde een snelheid van minimaal 1.400 km per seconde.

Volgens het internationaal gerenommeerde SDIC bereikt die plasmawolk ons zaterdag rond de middag, met een marge van enkele uren. In de buurt van onze planeet zal de snelheid van de plasmawolk tot ongeveer 800 km per seconde gezakt zijn, zegt astrofysicus Volker Bothmer van de Universiteit van Göttingen.

De werkgroep Poollicht van Volkssterrenwacht Urania zegt dat schattingen omtrent de aankomst variëren van 12.00 tot 22.00 uur.

Het SDIC in Ukkel verwacht in ieder geval "sterke" geomagnetische storingen.

Volgens een woordvoerder van het ruimtevluchtleidingscentrum van het Europese Ruimtevaartbureau ESA (ESOC) in Darmstadt kunnen stroomnetwerken, gsm-verbindingen, satellieten, navigatiesystemen en het luchtverkeer hinder ondervinden.

De eruptie op de Zon heeft ook een grote hoeveelheid UV-straling naar de Aarde gestuurd, zegt spaceweather.com.

Er is wel goed nieuws voor hemeltuurders. Het SDIC zegt dat er in de loop van de nacht en bij helder weer mogelijk noorderlicht te zien zal zijn. Poollicht Urania waagde zich niet aan een kansvoorspelling. (DTM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud