Poetin in 2012 misschien opnieuw president

De voorzitter van de Russische senaat, Oleg Mironov, heeft de Russische president Vladimir Poetin zaterdag opgeroepen in 2012 deel te nemen aan de presidentsverkiezingen. Ook meent de senaatsvoorzitter dat de duur van het mandaat verlengd zou moeten worden, zo bericht het Russische persagentschap Interfax zaterdag.

"Ik ben ervan overtuigd dat Vladimir Poetin in 2012, zoals de huidige wet toestaat, aan de presidentsverkiezingen moet deelnemen en dat hij als president verkozen moet worden", verklaarde Mironov in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny.

"Na de presidentsverkiezingen van 2008 moet een nieuwe wet goedgekeurd worden die het presidentiële mandaat tot 5 à 7 jaar verlengt", tegenover 4 jaar momenteel, aldus Mironov, leider van de Kremlin-gezinde partij "Rechtvaardig Rusland".

De senaatsvoorzitter heeft zich steeds uitgesproken voor een grondwetswijziging die toelaat dat Poetin aan de macht blijft. De president van Rusland kan immers slechts twee opeenvolgende mandaten in het Kremlin vervullen.

De benoeming vrijdag van de 66-jarige Viktor Zoebkov als regeringsleider heeft de speculaties weer doen toenemen over de verkiezing van een "technische" president die Poetin loyaal is, zodat hij in 2012 weer aan de macht kan komen.

De Russische president sluit overigens zelf niet uit dat hij zich in 2012 opnieuw kandidaat stelt. (KWO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud