Premier al-Maliki bij verkiezingen in Irak voorop

Bij de parlementsverkiezingen in Irak beschikt de partij van premier Noeri al-Maliki over een krappe voorsprong. De telling van de stembrieven van vorige zondag gaven tot nog toe een krappe, maar groeiende voorsprong voor de coalitie van Maliki aan. Volgens de kiescommissie leidt het blok in de hoofdstad Bagdad, die 68 zetels levert in het nieuwe parlement met in totaal 325 zetels.

Ook uit enkele andere provincies wordt van een voorsprong van Maliki bericht. Officiële resultaten zijn nog niet bekend en worden ten vroegste tegen het eind van de maand verwacht. In verschillende provincies in Noord-Irak ligt daarentegen de vroegere eerste minister Ijad Allawi met zijn seculier bondgenootschap voorop.

In Bagdad kwam het zaterdag opnieuw tot bloedvergieten na een bomaanslag. Minstens drie mensen werden gedood en 13 anderen verwond. Dat berichtten lokale media onder aanhaling van de politie. De aanslag wordt met de verkiezingen en de lopende tellingen in verband gebracht.

De Irak-rapporteur van het Europees parlement, de Schotse conservatief Struan Stevenson, herhaalde zijn betichtingen van verkiezingsfraude ten gunste van Maliki en Allawi. "De gestage vloed van beschuldigingen is een stroom geworden", zei hij zaterdag in een verklaring. (LRT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud