President en regering in Polen in de clinch over buitenlandpolitiek

De toon tussen het presidentieel paleis en de regeringscentrale in Warschau wordt elke dag ruwer. Sinds de parlementsverkiezingen van goed een maand geleden zijn de betrekkingen tussen Poolse president Lech Kaczynski en de nieuwe regering onder de liberaalconservatieve verkiezingswinnaar Donald Tusk erg gespannen. De machtsstrijd concentreert zich op de buitenlandse politiek, waarvan beide kampen het bestuur opeisen.

Van een "Tweemansheerschappij" en een "Koude oorlog in de diplomatie" was vrijdag sprake in de Poolse pers. De niet herverkozen nationaalconservatieve premier Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de staatsleider, ziet de regering op weg naar een "oorlog tegen de president".

Het latente conflict escaleerde woensdag toen Tusk bekendmaakte dat Polen zich niet langer zal verzetten tegen een begin van onderhandelingen over een Russisch lidmaatschap in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Het presidentieel kamp reageerde fel. De president werd van deze belangrijke politieke verandering niet op de hoogte gebracht, verklaarde het presidentieel bureau. Er werd geprobeerd het staatshoofd uit de buitenlandse politiek te "verdringen". (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud