President Sarkozy ziet loon meer dan verdubbelen

De Franse president Nicolas Sarkozy zal weldra het bedrag op zijn loonbriefje meer dan verdubbeld zien. Dat meldt Jean-François Copé, fractieleider van de rechtse regeringspartij UMP. De tekst daarover wordt dinsdag gestemd in het parlement. "Zijn loon wordt afgestemd op dat van de premier", aldus Copé.

In 2007 bedraagt het salaris van de Franse president 101.488 euro bruto of ongeveer 8.500 euro per maand. Dat springt in 2008 naar 20.000 euro per maand. Daarmee is zijn loon evenwaardig aan dat van de Franse eerste minister, die per jaar ongeveer 240.000 euro bruto krijgt.

"De salarisverhoging voor het staatshoofd zal dinsdag als amendement worden toegevoegd aan de begroting 2008", aldus Copé. Het is zo goed als zeker dat de tekst wordt goedgekeurd.

Volgens de Franse krant Le Figaro verdient Sarkozy na zijn stevige loonsverhoging nog altijd minder dan de Amerikaanse president Bush, de Duitse bondskanselier Merkel of de Britse premier Gordon Brown.

De socialistische oppositie vindt een loonsverhoging voor Sarkozy "niet opportuun op een ogenblik dat veel Franse burgers moeite hebben om de eindjes aan mekaar te knopen". Volgens de statistieken verdient de helft van de Fransen minder dan 1.500 euro per maand.

(HOA)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud