Advertentie
Advertentie

President Zuid-Soedan vormt nieuwe regering

De president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, heeft een nieuwe regering gevormd. Een nieuwe vicepresident heeft hij echter nog niet aangeduid. Dat blijkt uit een decreet dat woensdag is voorgelezen op de staatsradio. Kiir had vorige week zijn hele regering de laan uitgestuurd.

Met dat manoeuvre ontdeed Kiir zich van enkele politieke rivalen. Zo is er in de nieuwe regering zoals verwacht geen plaats meer voor de vroegere vicepresident Riek Machar, de politieke rivaal van Kiir. Ook Pagan Amum, geschorst als secretaris-generaal van de regeringspartij SPLM, behoort niet meer tot de regering.

Wel van de partij is Kuol Manyang, de gouverneur van de onstabiele deelstaat Jonglei. Hij wordt minister van Defensie. Zaterdag benoemde Kiir reeds Barnaba Marial Benjamin tot nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Minister van Olie Stephen Dhieu Dau is één van de weinigen die zijn portefeuille kon redden. Een nieuwe vicepresident heeft Kiir nog niet benoemd. Het is ook niet duidelijk wanneer dat zou gebeuren.

Kiir ontsloeg op 23 juli zijn voltallige regering. De abrupte en onverwachte démarche deed vrezen voor een nieuwe periode van instabiliteit in de staat die pas twee jaar geleden onafhankelijk werd van Soedan. Enkele van de ontslagen ministers waren sleutelfiguren in de rebellenbeweging die twintig jaar lang vocht tegen het Soedanese bewind. Die strijd leidde in 2011 tot een referendum dat de onafhankelijkheid inluidde.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud