Presidentsverkiezing in Libanon opnieuw uitgesteld

De voor maandag geplande verkiezing van een nieuwe president door het Libanees parlement is opnieuw uitgesteld. Parlementslid Antoine Sahra zei dat de bijzonderheden voor een grondwetswijziging, die voor de verkiezing van stafchef Michel Suleiman tot president noodzakelijk is, nog niet duidelijk zijn.

Een nieuwe bijeenkomst van het parlement is voor komende zaterdag gepland. Het conflict tussen de pro-Syrische oppositie onder leiding van de sjiitische Hezbollah en de pro-Amerikaanse meerderheidsfractie van premier Fuad Siniora verlamt de Libanese politiek al ruim een jaar. Beide kampen zijn het sinds het begin van de maand eens geworden over Suleiman als compromiskandidaat. Opdat de generaal staatsleider kan worden, moet de grondwet echter gewijzigd worden. Die schrijft voor dat een topambtenaar pas twee jaar na zijn aftreden uit zijn functie tot president kan verkozen worden.

Het politieke conflict in Beiroet wordt bovendien door een reeks aanslagen nog verscherpt. Afgelopen woensdag werd in een voorstad van Beiroet de aangewezen opvolger van Suleiman aan het hoofd van het leger, generaal Fran├žois al-Hadsh, vermoord. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud