Presidentsverkiezingen Polen: tweede ronde beslist over nieuwe president

De presidentsverkiezingen in Polen worden op 4 juli beslist in een tweede ronde tussen de huidige parlementsvoorzitter Bronislaw Komorowski en zijn nationaal-conservatieve opponent Jaroslaw Kaczynski. Na telling van 94,3 procent van de stemmen lag de liberale kandidaat Komorowski maandagmorgen met 41,22 procent van de stemmen aan de leiding. Jaroslaw Kaczynski, de tweelingbroer van de in april verongelukte president Lech Kaczynski, volgde volgens de nationale verkiezingscommissie met 36,74 procent. Voor een overwinning zondag was een absolute meerderheid noodzakelijk geweest.

Naar de verkiezingscommissie maandagmorgen bekend maakte, waren de resultaten uit onder meer Warschau, Katovice en Lodz nog niet volledig bekend. De opkomst bedroeg 55 procent. De officiƫle uitslag zal maandagavond bekendgemaakt worden.

Op de derde plaats staat de kandidaat van links, de sociaaldemocraat Grzegorz Napieralski, met 13,7 procent.

De 58-jarige Komorowski zei in een eerste reactie na deze 'etappeoverwinning' dat hij zich als mens gelukkig en voldaan voelt. "Ik dank jullie en vraag om meer", sprak hij in Warschau. Hij vroeg zijn aanhangers waakzaam te blijven, want net als in de sport zijn de verlengingen altijd het zwaarste, hield hij voor.

Volgens een rondvraag van het onderzoeksbureau Millward Brown SMG/KRC zou Komorowski in de tweede ronde met 53,7 procent van de stemmen afgetekend winnen tegen Kaczynski (39,1).

Aan de eerste ronde hadden tien kandidaten deelgenomen.

(MDP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud