Princiepsakkoord tussen Kinshasa en Kigali over neutrale troepenmacht

Joseph Kabila en Paul Kagame, de presidenten van respectievelijk Congo en Rwanda, hebben een princiepsakkoord bereikt over het opzetten van een internationale neutrale troepenmacht. Die moet de rebellenbewegingen in het oosten van Congo actief "uitroeien" en de grens tussen de twee landen bewaken. Dat heeft Kagame tegenover het Franse persbureau AFP gezegd.

De details voor de troepenmacht moeten nog uitgewerkt worden. Kagame sprak na een vergadering van de staatshoofden van de Internationale Conferentie over het gebied van de Grote Meren. Die bijeenkomst vond plaats in de marge van de top van de Afrikaanse Unie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

De Afrikaanse Unie gaf vanmorgen al aan dat ze bereid is bij te dragen tot de samenstelling van een regionale vredesmacht die "definitief een einde moet maken aan de activiteiten van gewapende groeperingen" in het oosten van Congo.

Muitende rebellen van M23 (Mouvement du 23 mars) hebben het de voorbije maanden aan de stok gekregen met troepen van het geregelde leger in het oosten van Congo. Onlangs hebben ze verschillende steden in het oosten van de provincie Noord-Kivu ingenomen. M23 is in feite de voortzetting van de "oude" CNDP van de Congolese Tutsi's Bosco Ntaganda en diens voorganger Laurent Nkunda. De strijders waren geïntegreerd in het Congolese leger krachtens een vredesakkoord met Kinshasa van 23 maart 2009, en eisen een volledige toepassing van dat akkoord.

Een rapport van de Verenigde Naties beschuldigt er buurland Rwanda van de rebellen te ondersteunen, iets wat Kigali categorisch ontkent. Rwanda beschuldigt er de Congolese regering dan weer van de Rwandese Hutu-rebellenbeweging FDLR te steunen. Die is ook actief in het oosten van Congo en gekant tegen het regime van Kagame. (FABRICE COFFRINI)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud