Advertentie

Prism - Edward Snowden in verdenking gesteld van spionage

Edward Snowden, de klokkenluider van het Amerikaanse spionageprogramma PRISM, is door het Amerikaanse gerecht officieel in verdenking gesteld van spionage. Het gerecht vraagt Hongkong hem uit te leveren, zo meldden de Amerikaanse media vrijdag. Snowden wordt ook verdacht van diefstal en illegaal gebruik van overheidsmiddelen.

De klokkenluider houdt zich sinds 20 mei schuil in de semi-onafhankelijke Chinese stadstaat. Volgens de Washington Post is er nu een voorlopig aanhoudingsbevel uitgevaardigd, zo berichtte de krant op basis van anonieme overheidsbronnen. Tussen Hongkong en Washington is een uitleveringsverdrag van kracht, maar Peking kan wel een veto stellen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie geeft geen commentaar over de inverdenkingstelling en het aanhoudingsbevel.

Snowden werkte eerst voor de inlichtingendienst CIA. Nadien begon hij bij de NSA, de Amerikaanse spionagedienst die verantwoordelijk is voor het PRISM-programma, dat wereldwijd telefoongesprekken en e-mails traceert. In Hawaï werkte hij vervolgens bij een onderaannemer voor de NSA. Vanuit Hawaï vluchtte hij naar Hongkong, toen zijn gelekte informatie gepubliceerd werd door de Britse krant The Guardian.

De klacht werd ingediend door de openbare aanklagers in het Eastern District of Virginia, een gerechtelijk arrondissement in de staat Virginia waar al vaak zaken aangespannen werden die betrekking hebben op de nationale veiligheid.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud