Advertentie

Pro-Palestijnse activisten op schip Estelle stellen het goed

Medewerkers van de Zweedse en Griekse ambassade hebben in de nacht van zaterdag op zondag korte contacten kunnen leggen met de pro-Palestijnse activisten aan boord van het Finse schip Estelle, dat zaterdagmorgen onderschept werd door de Israëlische marine. De ambassade weet zo dat de activisten het redelijk goed stellen, maar geïrriteerd zijn over de lange wachttijden vooraleer ze met hun advocaten en ambassades mogen spreken. Dat meldt de Zweedse organisatie 'Ship to Gaza' zondag.

Het Finse schip Estelle, met aan boord een twintigtal pro-Palestijnse activisten die de blokkade van de Gazastrook wilden doorbreken, was op 6 oktober in de Italiaanse stad Napels vertrokken, met onder andere vijf Europarlementsleden aan boord. Het was de bedoeling om, ondanks de Israëlische blokkade, bouw-, school- en medisch materiaal in de Gazastrook af te zetten. Het werd zaterdagmorgen onderschept door de Israëlische marine.

De actievoerders zelf spreken van een Israëlische aanval. Bij het Israëlische leger luidt het dat het schip op vreedzame wijze onderschept werd.

De passagiers hebben een document gepresenteerd gekregen, zo bericht 'Ship to Gaza' (StG), dat wellicht een paragraaf bevat waarin gesteld werd dat de activisten probeerden Israël illegaal te betreden. Ze hebben geweigerd te ondertekenen.

De activisten zullen zondag in de loop van de ochtend naar een gevangenis worden gebracht, waar ze opgesloten zullen worden voor 72 uur of meer, aldus nog StG.

De drie Israëlische burgers aan boord werden strenger behandeld door de Israëlische soldaten, aldus nog de ngo. De Italiaanse activist Marco Ramazotti is het land uitgezet en zal naar verwachting zondag aankomen in Rome. De vijf Griekse activisten stellen het goed en kunnen later zondag richting Griekenland worden gestuurd, aldus de Griekse ambassadeur.

(PVO)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud