Protest Istanboel - Demonstranten vieren eerste "overwinning" op Erdogan

Na twee dagen van massaal protest aan het Taksimplein in de Turkse hoofdstad Istanboel, vieren de demonstranten zaterdag hun eerste "overwinning" op premier Recep Tayyip Erdogan. De politie trok zich zaterdagnamiddag immers na hevige confrontaties terug nadat ze voorheen manu militari de controle rond het plein wou behouden. "Wij zijn hier, Tayyip. Waar ben jij?", klonk het feestgejoel na meer dan 24 uur confrontatie.

Na de aftocht van de ordetroepen werd al snel gefeest op Taksim. Op het plein weerklonk gezang onder het brede scala aan aanwezigen, van rechtsnationalisten over linkse millitanten tot seculieren en ook zelfs praktiserende moslims. Tienduizenden trokken door de straten en scandeerden slogans tegen de premier. Volgens ooggetuigen was er amper nog politie te zien.

Wat vrijdag startte als protest tegen een bouwproject nabij het centrale Taksimplein en waarbij het Gezi-park verdwijnt, mondde uit in protest tegen de volgens zijn tegenstanders sluimerende islamisering onder het beleid van premier Erdogan en zijn islamitisch-conservatieve AKP-partij. Die is sinds 2002 aan de macht.

Dat het protest op Taksim plaatsvond, is uiterst symbolisch. Op het plein staat een monument ter ere van de vader van het moderne, seculiere Turkije, Mustafa Kemal Atatürk. Zijn standbeeld werd door de zegenvierende massa met vlaggen bedekt. Aan die symbolische plek van seculier Turkije, plant de regering net de bouw van een moskee en een replica van een Ottomaanse kazerne die dienst moet doen als winkelcentrum. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud