Advertentie

Protest Istanboel: Politie trekt zich terug van Taksimplein

De Turkse politie heeft zich vandaag na hevige confrontaties met tienduizenden demonstranten teruggetrokken van het Taksimplein. Volgens ooggetuigen stromen de demonstranten, juichend, toe op het centrale plein. Eerder was de politie tussenbeide gekomen met traangas en waterkanonnen.

De demonstranten protesteren tegen het conservatieve en autoritaire beleid van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan van de islamitisch-conservatieve AKP-partij. Het protest dat eerder op de week uitbrak, klinkt ook in andere Turkse steden steeds luider.

Inmiddels erkende de premier dat de politie in sommige gevallen "extreem" handelde en dat er "fouten gemaakt zijn" om het protest te onderdrukken. De nodige waarschuwingen zijn inmiddels gebeurd, klonk het nog.

Erdogan had de betogers op het Taksimplein eerder op de dag opgeroepen "onmiddellijk" op te houden met de manifestaties en confrontaties met de politie. Hij zei toen nog dat de politie op Taksim zou blijven om er de orde te bewaren. "De politie was hier gisteren, ze is hier vandaag en ze zal hier ook morgen zijn omdat het Taksimplein geen plaats mag zijn waar extremisten doen wat ze willen."

President, en partijgenoot, Abdullah Gül deed dan weer beroep op het "gezond verstand" en riep op tot "kalmte". Het protest in Istanboel en andere steden heeft volgens het staatshoofd "een onrustwekkend niveau" bereikt. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud