Protest Madrid mondt uit in geweld tussen politie en demonstranten

Het protest van duizenden Spanjaarden tegen het bezuinigingsbeleid dinsdagavond in Madrid is uitgemond in geweld tussen ordetroepen en demonstranten. De politie vuurde rubberen kogels af op de menigte en chargeerde met de wapenstok. Volgens de hulpdiensten vielen daarbij minstens 14 gewonden, onder wie één zwaargewonde. De politie pakte 14 demonstranten op.

Het protest op het Neptunusplein nabij het parlementsgebouw verliep uiterst grimmig. "Ontslag" en "buiten" riep de menigte terwijl de parlementsleden in plenaire zitting een nieuwe besparingsronde bespreken. "Dit zijn onze wapens", schreeuwde de menigte met de handen gestrekt in de lucht, tegenover de ordetroepen die ingrepen.

Na inzet van de wapenstok en rubberen kogels werden de manifestanten, sommigen gemaskerd en smijtend met stenen naar de agenten, uiteengedreven naar de aanpalende straten. "Het verenigde volk zal nooit overwonnen worden", riepen opposanten daarbij. Nadien gingen politie en groepjes opposanten verspreid in het stadscentrum opnieuw in de clinch.

In de namiddag had de politie al een eerste keer gechargeerd met de wapenstok.

Verschillende organisaties, ontsproten uit de Indignados, hadden via sociale media opgeroepen tot het protest. Ze noemden hun beweging "Omsingel het Congres". Om dat te verhinderen was de politie, in gevechtskledij, in groten getale aanwezig.

Donderdag maakt de regering van de conservatie premier Mariano Rajoy bij de voorstelling van de begroting voor 2013 bekend in welke sectoren ditmaal het mes gezet wordt. Spanje kampt al met een werkloosheid van boven de 20 procent. (PIERRE-PHILIPPE MARCOU)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud