Protest Turkije - Opnieuw demonstraties op Taksim-plein

Uit protest tegen de conservatief-islamtische regering in Turkije hebben zich zaterdagavond opnieuw duizenden demonstranten verzameld op het Taksim-plein in Istanboel. De politie blijft voorlopig op de achtergrond.

De demonstranten scanderen leuzen als "Taksim is overal" en zwaaien met vlaggen waarop "Taksim solidariteit" staat.

De politie blijft voorlopig op de achtergrond, ook al staan waterkanonnen klaar. De voorbije weken ontruimde de politie het plein meerdere keren.

De protesten braken meer dan drie weken geleden uit. Ze begonnen als verzet tegen bouwplannen in een park, maar evolueerden tot ruimer protest tegen de conservatieve koers die de regering van premier Recep Tayyip Erdogan vaart.

Nog zaterdag was er in Doha een ontmoeting tussen de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu en zijn Duitse ambtgenoot Guido Westerwelle. Dat gebeurde in een constructieve en vriendschappelijke sfeer, luidde het achteraf bij het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Beide landen zijn verwikkeld in een diplomatiek robbertje vechten over het politieoptreden tegen de demonstranten in Turkije. Kanselier Angela Merkel had dat optreden te hard genoemd, tot groot ongenoegen van Ankara. De ambassadeurs van beide landen werden ook al op het matje geroepen door de beide ministeries van Buitenlandse Zaken. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud