Protest Turkije - Politie controleert Taksimplein en aanpalende straten

De Turkse politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag na uren van schermutselingen en confrontaties opnieuw de controle over het Taksimplein en de aanpalende straten. Dat stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP ter plaatse vast in Istanboel.

Rond 2.00 uur 's nachts lokale tijd (1.00 uur) bevinden zich honderden agenten van de oproeppolitie op het plein, met waterkanonnen in steun. Ze controleren strikt de toegang tot het plein en laten omstaanders slechts druppelsgewijs door.

De manifestanten waren eerder op de dag verzameld op het plein om de aanval van de politie een week eerder op het Gezipark te herdenken. Na 1,5 uur riep de politie de betogers op het plein te verlaten. Toen dat niet gebeurde, dreef de politie de massa uiteen bij verschillende politiecharges. Daarbij zetten de ordetroepen ook het waterkanon in en gebruikten ze opnieuw traangas. Een barricade op de Istiqlallaan werd opnieuw afgebroken.

Het waren de eerste confrontaties sinds enkele dagen, na meer dan twee weken protest tegen premier Recep Tayyip Erdogan en zijn conservatief-islamtische regering. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud