Protest Turkije - Turkse politie gebruikt waterkanonnen om manifestanten in Istanboel uiteen te drijven

De Turkse politie heeft waterkanonnen ingezet om duizenden manifestanten die zaterdag teruggekeerd waren naar het Taksim-plein in Istanboel, uiteen te drijven, na verschillende dagen van kalmte die volgden op drie weken nooit gezien protest tegen de conservatief-islamitische regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Dat stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP ter plaatse vast.

De manifestanten verzamelden op het Taksim-plein om de aanval van de politie een week eerder op het Gezi-park te herdenken.

De demonstranten scandeerden leuzen als "Taksim is overal" en zwaaiden met vlaggen waarop "Taksim solidariteit" stond. Na 1,5 uur riep de politie de betogers op het plein te verlaten en toen dat niet gebeurde, begonnen honderden agenten het volk met hun schild terug te dringen, met de hulp van waterkanonnen.

De politie zette daarentegen geen traangas in. De voorbije weken werd dat wapen namelijk massaal gebruikt tegen de manifestanten, en daarop kwam veel kritiek, onder meer van artsenverenigingen.

Het protest in Turkije begon als verzet tegen bouwplannen in het Gezi-park, maar evolueerden tot een ruimer verzet tegen de conservatieve koers die de regering van premier Erdogan vaart. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud