Advertentie
Advertentie

Protestmanifestaties Brazilië - Rousseff kondigt "groot pact" voor een beter Brazilië aan

De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft in reactie op de massale protesten in de Braziliaanse steden een "groot pact" aangekondigd waarmee ze de vreedzame demonstranten tegemoet wil komen. Zo komt er een plan om het openbaar vervoer te verbeteren. Ook gaat er meer geld van de olie-inkomsten naar het onderwijs en zullen buitenlandse artsen naar Brazilië gehaald worden. Dat zei de president vrijdagavond, lokale tijd, in een televisietoespraak.

Rousseff prees het vreedzame protest maar veroordeelde het geweld en de rellen veroorzaakt door een minderheid die chaos wou creëren in de steden, zo klonk het. Die ordeverstoring kan de regering niet aanvaarden. De vreedzame demonstranten toonden "de kracht van onze democratie en de wens van de jeugd dat Brazilië vooruitgaat". Ze wees ook op het belang van transparantie.

Om het pact uit te werken, zal Rousseff gouverneurs, burgemeesters en de aanvoerders van het vreedzame protest uitnodigen.

Het staatshoofd stond ook stil bij het wereldkampioenschap voetbal dat volgend jaar in Brazilië plaatsvindt. De vijfvoudige wereldkampioen werd altijd goed ontvangen, nu moet Brazilië dat ook doen, klonk het. "Respect, warmte en vreugde, zo moeten we onze gasten behandelen. Brazilië zal een groots WK organiseren."

Donderdagnacht kwamen in heel Brazilië meer dan een miljoen mensen op straat uit protest tegen corruptie en sociale wantoestanden. In tientallen steden kwam het daarbij tot massale rellen. De acties startten een tiental dagen geleden als protest tegen de miljarden die naar de organisatie van het wereldkampioenschap vloeien, geld dat niet naar de modale burger gaat. Momenteel vindt in Brazilië de Confederations Cup plaats, het voetbaltornooi dat als generale repetitie voor het WK geldt. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud