RAF-terroriste Verena Becker wegens medeplichtigheid aan moord veroordeeld

Het Oberlandsgericht van Stuttgart heeft de voormalige RAF-terroriste Verena Becker wegens medeplichtigheid aan de moordaanslag op procureur-generaal Siegfried Buback in 1977 schuldig bevonden. De rechters van het hoogste rechtscollege van de Duitse deelstaat veroordeelden haar tot vier jaar gevangenisstraf.

Daarvan gelden tweeënhalf jaar reeds als uitgeboet wegens een vroegere veroordeling. Buback en zijn beide begeleiders werden 35 jaar geleden door een moordcommando van de Roten Armee Fraktion (RAF) in Karlsruhe in hun dienstwagen vanop een motor doodgeschoten. Wie de rechtstreekse daders waren, kon de rechtbank in het meer dan anderhalf jaar aanslepende geding niet ophelderen.

Het Openbaar Ministerie had in zijn pleidooi tegen de vroegere terroriste een celstraf van viereneenhalf jaar gevorderd. Becker zou binnen de RAF een belangrijke rol over de beslissing tot de moordaanslag gespeeld hebben. De verdedediging had de vrijspraak gepleit. De nu 59-jarige aangeklaagde had in een verklaring voor de rechtbank elke betrokkenheid aangevochten.

Burgerlijke partij Michael Buback, zoon van het slachtoffer, bleef aan het eind van het proces bij zijn stelling dat Becker zelf de dodelijke schoten had afgevuurd. Daarvoor vond de openbare rechtszitting evenwel geen solide aanknopingspunten (BERND WEISSBROD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud