Raketschild: Moskou boos op NAVO voor "voldongen feiten"

Rusland is niet te spreken over de aangekondigde stationering van Amerikaanse radarschepen in de Spaanse marinebasis van Rota, om deel te gaan uitmaken van het nieuwe NAVO-raketschild. De alliantie hoopt ook Moskou aan boord te krijgen, maar dat zal niet lukken met "voldongen feiten", waarschuwt de Russische buitenlandminister Sergei Lavrov.

Woensdag raakte bekend dat Spanje tegen 2013 een marinebasis openzet voor Amerikaanse radarschepen, die ballistische raketten kort na hun lancering richting NAVO-grondgebied kunnen detecteren. De beslissing kadert in het opzet om tegen 2018 een volledig operationeel raketschild op poten te zetten.

Rusland staat al van bij start erg afkerig tegen die plannen. De Russen vrezen dat het schild ook tegen hen gericht is, al blijft de NAVO dat ontkennen. Als ultiem bewijs tracht de alliantie Moskou te laten deelnemen aan het afweersysteem, maar die onderhandelingen verlopen erg moeizaam.

"Voldongen feiten" helpen in elk geval niet. "Als de zaken op deze manier voortgaan, worden de kansen verspeeld om de raketafweer uit de confrontatiesfeer te lichten en naar een klimaat van samenwerking over te gaan", waarschuwde Lavrov daags na de bekendmaking. Hij vindt dat eerst "alle betrokken landen" gehoord moesten worden. (KNS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud