Raketten afgevuurd op Israël nu interne spanning stijgt in de Gazastrook

Vanuit de Gazastrook zijn zondagavond drie raketten afgevuurd op het zuiden van Israël. De raketten veroorzaakten geen enkele schade, zo berichtte de militaire radio. Verschillende Israëlische nieuwssites maken bovendien melding van vijf tot zeven afgevuurde raketten in totaal, telkens zonder schade of gewonden. Via Twitter zegt het leger dat het Israëlische raketschild Iron Dome twee raketten neerhaalde.

De raketten werden afgevuurd nu de interne spanning toeneemt in de landstrook. De Islamitische Jihad schortte alle contacten op met Hamas nadat een leider van de groepering zondag overleed, daags nadat hij neergeschoten werd toen de politiediensten van Hamas hem oppakten. Hamas is sinds 2007 aan de macht in Gaza.

In november vorig jaar sloot Hamas na een week van gevechten een bestand met Israël. Sindsdien werden verschillende keren raketten afgevuurd door islamistische groeperingen die het gezag, en het bestand, van de eveneens radicaal-islamistische Hamas betwisten.

De gewapende arm van de Islamitische Jihad, de al-Qodsbrigades, telt naar eigen zeggen zowat 8.000 strijders. Daarmee is het de tweede macht in de Gazastrook. Israël zegt dat de gewapende vleugel van Hamas, de al-Qassambrigades, zowat 20.000 leden telt. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud