Advertentie

Rapporteur Marty wil waarheid over CIA-gevangenissen in Europa

Na de beslissing van de Amerikaanse president Barack Obama om het detentiecentrum Guantanamo op Cuba te sluiten, heeft rapporteur Dick Marty van de Raad van Europa gezegd dat de waarheid over de geheime CIA-gevangenissen in Europa onthuld moet worden. "Er zijn geheime gevangenissen in Europa. Het ogenblik is nu gekomen om de waarheid te zeggen", zei de Zwitserse afgevaardigde dinsdag in Straatsburg.

Marty kreeg in 2005 de opdracht van de Raad van Europa om aanwijzingen over geheime gevangenentransporten en gevangenissen van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA te onderzoeken. De mensenrechtenactivist had "landen" als Kosovo, Polen en Roemenië in het vizier. Andere Europese landen sloot hij evenwel niet uit.

Marty riep de nieuwe Amerikaanse president tegelijkertijd ook op meer klaarheid in de zogenaamde zwarte lijsten van de VN-Veiligheidsraad te brengen. Op de VN-lijst staan namen van mensen en organisaties, die van terreur verdacht worden. Volgens Marty belandden op de lijst ook vaak namen van mensen waartegen enkel een verdenking rust. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud