Rebellenbeweging Nkunda wijst verlenging staakt-het-vuren af

De rebellenbeweging van de Congolese ex-generaal Laurent Nkunda weigert zich nog langer aan het staakt-het-vuren te houden dat Nkunda op 6 december in de provincie Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, afkondigde. Dit heeft radio Okapi zondag gemeld.

Enkel de afvaardiging van de regering in Kinshasa ondertekende zaterdag een tekst over een verdere staking van de vijandelijkheden, voegde de VN-radio eraan toe. De tekst kwam met de medewerking van bemiddelaars van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie tot stand.

Het CNDP (Congrès national pour la Défense du Peuple) van Nkunda weigerde het document te ondertekenen met het argument dat het door troepen van het Congolese regeringsleger werd aangevallen. Dat argument is ongegrond, zeggen de bemiddelaars van de VN en de AU op basis van minstens drie bronnen, waaronder MONUC, de missie van de VN in Congo.

Een verlenging van het bestand is nodig om humanitaire hulp aan te voeren en om de onderhandelingen in een rustige sfeer voort te zetten. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud