Rechten vluchtelingen geschonden in Libië

In Libië worden asielzoekers, vluchtelingen en migranten voor onbepaalde tijd opgesloten en dit enkel voor immigratiedoeleinden. Dat staat te lezen in een nieuwe briefing van Amnesty International. De organisatie vraagt naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag op 20 juni aan de Libische autoriteiten om deze praktijk onmiddellijk te stoppen.

In de nieuwe briefing, "Scapegoats of Fear: Rights of Refugees, Asylum-Seekers and Migrants Abused in Libya", staat de manier beschreven waarop duizenden vreemdelingen -vaak uit Sub-Sahara-Afrika- behandeld worden. "Ze worden willekeurig gearresteerd en voor lange tijd opgesloten in schrijnende omstandigheden, zonder te weten wanneer ze ooit zullen vrij komen", luidt het.

Amnesty International bezocht in april en mei zeven "opvangcentra" en vond bewijzen van mishandeling en soms foltering. "Veel gedetineerden krijgen geen medische verzorging en sommige worden -na gedwongen medische controles- het land uitgezet omdat ze bijvoorbeeld aids of hepatitis hebben".

"En toch", zo zegt Amnesty, "hebben de Europese Unie, de Nobelprijswinnaar voor de Vrede dit jaar, en haar lidstaten, de Libische autoriteiten geassisteerd bij het verstrengen van de grenzen en de ontwikkeling van een geïntegreerde strategie voor het grensbeheer om zo de 'illegale migratie' naar Europa tegen te houden, en dat ten koste van de mensenrechten."

Amnesty International roept de EU en haar lidstaten dan ook op om geen akkoorden meer te sluiten met Libië over migratiecontrole tot de regering respect aan de dag legt voor de rechten van de asielzoekers, vluchtelingen en migranten.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud