Recordhoeveelheid radioactiviteit aangetroffen in vissen nabij Fukushima

In vissen die binnen twintig kilometer afstand van de beschadigde Fukushima Daiichi-kerncentrale gevangen werden, zijn recordhoeveelheden van het radioactieve element cesium aangetroffen. Dat meldt uitbater Tepco aan Japanse media.

De operator gaf aan 25.800 becquerel radioactief cesium per kilogram gevonden te hebben in groenlingen, wat 258 maal hoger is dan de veiligheidsnormen voor voeding die door de overheid vastgelegd zijn. Het vorige record van radioactieve besmetting was 18.700 becquerel cesium per kilogram, aangetroffen in Japanse zalm die in maart gevangen was. Dat meldt het Japanse visserijagentschap.

Visserij in het water nabij de kerncentrale is onderhevig aan vrijwillige beperkingen na de kernramp, waarbij kernsmelting plaatsvond na de aardbeving en tsunami in maart 2011. Minder dan een maand na het begin van de ramp dumpte Tepco meer dan 11.000 ton afvalwater met radioactieve elementen in de Grote Oceaan.

Een Japanse functionaris van milieuorganisatie Greenpeace zei dat de regering een alomvattend onderzoek moet voeren naar radioactieve besmetting in het water nabij Fukushima. Onderzoek van de organisatie brengt namelijk boven water dat hogere radioactieve besmetting aangetroffen werd in vissen en zeewier uit verderaf gelegen delen van de oceaan. De functionaris legde uit dat stromingen in de oceaan en de configuratie van de zeebodem de verspreiding van de besmetting beïnvloeden. (AIR PHOTO SERVICE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud